10 mei 2007

TVzaal opendeurdag

Wat gebeurt er?

Een groep mensen komt binnen via de kleine deur van de grote TVstudio. Ze staan meteen in de 'huiskamer'(een kamer met zetels, een lampje, een LCD scherm etc.). Op de TV begint een programma te spelen. Dit duurt vijf à tien minuutjes. In het begin geven we de kijker de illusie dat ze naar een op voorhand gemaakt programma aan het kijken zijn. Maar op een gegeven moment begint de presentator vragen te stellen aan het publiek. Dit doet hij aan de hand van een monitor waarop hij de mensen kan zien. Hij stelt vragen en laat de mensen zelf beslissen naar wat ze willen kijken. Na deze voorstelling laten we zien hoe de TVshow gemaakt werd

Hoe gaan we het verwezenlijken?

De kamer wordt ingericht in de trend van een huiskamer. Hier zullen dus zetels staan, een lampje, planten, een LCD scherm etc... Wat de mensen echter niet weten is dat er in de kamer ook een verborgen camera staat die hen filmt. We gaan deze camera dus onopvallend in dezelfde ruimte moeten intigreren. Ik stel voor dat we dit vanuit een kast doen(miss terplaatse een oplossing zoeken?). De beelden van deze verborgen camera komen op een monitor die bij de presentator staat. Hierdoor kan hij de mensen zien en dus inspelen op hun gedragingen en directe vragen stellen(bv: U met de gele trui, wat vond u van deze film?, wat wilt u nog zien? etc.).

We werken met een multicam. Twee cameras zullen de presentator filmen en dit wordt afgewisseld door een beeldband. Er staat ook een camera op het publiek. Verder hebben we twee monitors op de set staan. Eén is voor de presentator en de andere voor de assistenten. Er staat een LCD scherm in de 'huiskamer'.

We hebben dus altijd een presentator, regisseur, iemand die de beeldband doet, twee cameramannen, een opnameleider en een script nodig.

We doen 7 presentaties per dag.

Wat zegt de presentator?

Ik stel voor dat bij het afgesproken deel(waar er nog geen interactie is met het publiek) twee verschillende versies zijn(kwestie van verandering).

  1. De presentator geeft uitleg over een film dat gemaakt is door iemand. Hij geeft uitleg bij wat de opdracht was en hoe deze film verwezenlijkt is. Vervolgens stelt hij vragen aan het publiek en laat het publiek het tweede filmpje kiezen.
  2. Hier wil ik juist hetzelfde doen maar met een ander filmpje in het begin. Dit zorgt voor meer afwisseling en zo kan iemand de tour twee keer doen. (bv: eerste keer een fictie film en de tweede keer een docu)

Deze twee versies komen om de beurt aan bod. Bij de eerste rondleiding nr 1, bij de tweede nr 2, bij derde terug nr 1, bij de vierde terug nr 2 enz...

2 opmerkingen:

Marc Lybaert zei

Heb nog wat problemen met voorstel. Vrees dat het niet echt kan werken. De probleemstelling 'kan tv kunst zijn' moet centraal staan alsook de 3 pijlers van jullie 'kunstzender'
Na deze confrontatie zou jullie mc opstelling een voorbeeld van 'Arte Povera' moeten zijn, een installatie waarin de toeschouwer op av wijze de vraagstelling terug voorgespiegeld krijgt (bv een stll van mcstudio met personeel die verstend staat, terwijl auditief jullie programma blijft doorlopen

vrd grt

Marc

Marc Lybaert zei

Er zijn op het net verschillende vb te vinden van installatievb die reflecteren op tv, of tv als kunst:
zoek gewoon bij afbeeldingen tv art (s)