15 maart 2007

Online TV

Webzenders hoeven niet alleen internetexclusief te zijn. Het internet brengt ook de gewone tv-broadcasts naar de computer. Op Kijk TV Online zijn een hoopje Nederlandse tv zenders live te volgen via streaming (van andere zenders spelen er fragmenten van eerdere uitzendingen). Dit concept, in samenspel met de uitbouw van een wereld vol draadloze internethotspots én de laptopcultuur, maakt dat televisie op den duur overal iedereen kan bereiken. Nadelig is natuurlijk dat de gewone tv-zenders niet op internetmaat zijn gemaakt. Web-tv heeft namelijk volgens mij een andere opbouw en tempo nodig dan gewone tv... Even een paar puntjes op een rij:

  • Internet is gestuwd op snel en efficient vinden van informatie. Web Tv moet volgens mij dan ook to the point en bondig zijn.
  • Een computerscherm is door de kortere kijkafstand véél vermoeiender, nog een reden om web-programma's kort te maken
  • Het to the point aspect kan ook bereikt worden door programma's in chapters te verdelen. Laat de kijker de keuze om direct naar het onderwerp te springen van keuze. In een kunstprogramma waarin bv 4 schilders of stijlen worden besproken (bv elk 5 a 10 minuten) kan je dan meteen inspringen bij de kunstenaar van jouw interesse
  • Het internet bewaart alles. Oude broadcasts moeten snel terug opgeroepen kunnen worden.
  • De term broadcast op zich, met specifieke uitzenduren, vind ik op het internet moeilijker. Broadcast moeten we dan misschien ruimer bekijken als het tijdsstip waarop een nieuwe aflevering beschikbaar wordt gesteld (met uitzondering van live broadcast natuurlijk).

Geen opmerkingen: