10 maart 2007

Willebroek.tv


Het gemeentebestuur besliste in 2005, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, om meer en beter te gaan communiceren met haar inwoners (men voelde de hete adem van het VB in de nek...).
Willebroek.tv is ondertussen aan haar derde jaargang bezig en brengt wekelijks een reportage over een bepaald thema dat de inwoners van deze kanaalgemeente aanbelangt. Van het cultuurpatrimonium, over integraal afvalbeheer tot de jeugdraad die een bevraging organiseert... het komt allemaal aan bod.

Eigenlijk is Willebroek.tv een regionale zender binnen de regionale zender RTV (regio Mechelen-Turnhout). Ondertussen volgden andere gemeenten en steden het voorbeeld van Willebroek. Check de podcast van de stad Turnhout eens op http://www.turnhout.be/stadstv2/

Naast de klassieke tv-uitzendingen (wekelijks twee keer), kan je Willebroek.tv ook bekijken op't net; http://www.willebroek.tv. Bovendien worden de afleveringen, in loop, vertoond in de bib en op't gemeentehuis.

positief
* de site is klassiek, zakelijk, eenvoudig, gevat en dus zeer toegankelijk
* democratisch, want naast de klassieke uitzendingen en de site ook op DVD te bewonderen in bib en gemeentehuis
* inwoners komen vaak zelf aan het woord of kennen de mensen die aan het woord komen, dit vergroot de betrokkenheid
* zeer divers qua onderwerpen

negatief
* geen streaming, maar donwloading op de site
* men kan de beleidsmakers en mensen van de bevoegde gemeentelijke diensten wel aanspreken natuurlijk, maar er is geen plek voor community/blogging/chatbox/forum

2 opmerkingen:

Marc Lybaert zei

Dit gaat al een beetje in de richting van PAT (public access tv)
Zou je het zien zitten om mee te werken aan MNM programma's en/of aan PATRITS ?

Jens zei

Dit gaat inderdaad een beetje in de richting van PAT. Aangezien heel wat Willebroekenaren reeds de revue gepasseerd zijn en door heel wat andere Willebroekenaren herkend werden. Hetzelfde voor de verenigingen (vb.Brassband W'broek), toneel Thumor, ...), de diensten (groendienst, Werkwinkel, ...) en de gebouwen (kasteel Bel Air, de Brug der Zuchten, ...). Alleen is het natuurlijk het gemeentebestuur in samenspraak met RTV dat beslist wat wel en wat niet aan bod komt en daar heeft de "gewone" Willebroekenaar weinig mee te zien...

Wat we in NY te zien kregen, de Manhattan Neighbourhood Network television, is ook zeer inspirerend. Hoewel de begeleiding me daar niet altijd even zeer doelgericht leek.

Maar om nu ff op je vraag te antwoorden, ja ik zie dat zeker zitten om hieraan mee te werken en geloof sterk dat PATRITS mogelijk kan zijn.