18 maart 2007

Voorbereiding lessen ‘contceptontwikkeling’

Voorbereiding lessen ‘contceptontwikkeling’

Bespreking van http://www.kingkong.be:
Voordeel: Door de lay-out (gebruik van ‘hippe’ strakke lettertypes, een gestileerde achtergrond & mooie kleurcombinaties) en de hedendaagse onderwerpen voel je dat de redactie achter dit cultuurkanaal mee met deze tijd is. Of dit op z’n minst pretendeert te zijn. Alles ademt deze tijd uit: nergens zie je de felle kleuren van de jaren ’80 (om maar iets te noemen), maar gereserveerdheid en soberheid. Ook de onderwerpen die te vinden zijn op deze site zijn zo actueel dat ze over een maand vergeten kunnen zijn: vb. Wie weet of de plaat van Absynthe Minded morgen nog zo’n impact heeft als vandaag. Maar deze onzekerheid lijkt voor Kingkong geen criteria om hen van de site te weren. Evenzeer typerend voor deze site is de opbouw die eenvoud en gebruiksvriendelijkheid uitstraalt.
Kortom http://www.kingkong.be is een gebruiksvriendelijke cultuursite die sober en stijlvol in elkaar steekt.

Nadeel: Ondanks dat cultuur hier de doelstelling is, bespeur ik weinig diversiteit. Alleen zaken die binnen het format passen worden getoond en tot mijn spijt betreft dit een klein deel van het gehele gamma ‘Cultuur’. In plaats zich als ‘Cultuur-zender’ te bestempelen, is ‘hipheid’-zender hier beter van toepassing. Actualiteit gaat weliswaar vaak gepaard met hipheid (Iedereen praat tenslotte over al wat in de dagbladen staat), maar als cultuurzender moet men inzien dat actualiteit drijft op, door de mainstraim, onzichtbare stromen: vb. Andy Warhol was lange tijd onzichbaar voor het grote publiek vooral hij de Pop-Art-koning werd. Daarom mis ik op Kingkong musea-, theater-, opera-, ...nieuws.

Ideëen voor een cultuurzender:
Op deze site zou veel tijd en ruimte moeten weggelegd zijn voor ‘hipheid’, actualiteit als bij http://www.kingkong.be. Dit om geen kijkers af te schrikken met al te moeilijk doennerij en ook om ‘Cultuur’ een alledaags gezicht te laten aankweken. Doch aangevuld met kunst- & kunstenaars-nieuws, die we in een aparte doch duidelijk zichtbare rubriek aanreiken aan de bezoekers van onze site. Zodoende dat we een totaalpakket op inhoudelijk vlak kunnen afleveren.
Op vormelijk vlak zie ik vooral soberheid met smaakvol kleurgebruik; maar vooral met de nadruk op eenvoud en gebruiksvriendelijkheid. Kortom naar het voorbeeld van http://www.kingkong.be.

Public access tv:
Public access tv zou, in mijn ogen weliswaar, een aanvulling moeten zijn.
In kranten, alsook op radio en TV, krijgen we informatie voor de gemeenschappelijke onderwerpen, de gespreksstoffen die we nodig hebben om met iedereen te kunnen praten.
Internet-TV biedt ons de mogelijkheid om opzoek te gaan naar informatie die we als persoon, uit interesse, willen weten en bijgevolg ons als mens via deze kanalen te verfijnen.

Geen opmerkingen: